Dagen Zonder Vlees is een frisse bewustwordingscampagne over de impact van onze voedingsgewoontes op het milieu. Het opzet is simpel: 40 dagen minder vlees en vis eten. En dat met zo veel mogelijk mensen. Verklein je ecologische voetafdruk en ontdek hoe duurzamer eten ook lekkerder, creatiever en gezonder kan zijn. Om je te inspireren, doen we je elke donderdag van Dagen Zonder Vlees smakelijke recepten cadeau. Vandaag: Tartaar van seitan.

NODIG?

250 g seitan, gemarineerd in sojasaus (te koop in de supermarkt of biowinkel)
1 kop gekookte rijstTartaar van seitan
peper
zout
1 kleine ui of sjalot
1 el kappertjes
3 el mayonaise
2 el ketchup
1 tl chilisaus of worcestersaus
een halve el paprikapoeder
sojasaus
kwarteleitjes
1 rode ui, in ringen gesneden

Limoendressing
sap van 1 limoen
2 el mayonaise
1 el room of soyaroom

Versiering
blaadjes groene kruiden,
bieslookstengels,
gedroogde paprikastukjes,
rode peperbolletjes

HOE MAAK JE HET?

SEITANTARTAAR

  • Maal de seitan tot gehakt. Kook de rijst gaar en laat hem afkoelen.
  • Maal de rijst en meng de seitan onder de gemalen rijst.
  • Kruid het geheel met peper en zout.
  • Snijd de kleine ui in stukjes en meng ze onder de tartaar samen met de kappertjes, mayonaise, ketchup, chilisaus en paprikapoeder tot de tartaar smeuïg is.
  • Voeg eventueel nog wat sojasaus toe als de tartaar te stevig is.
  • Zet de tartaar in de koelkast tot net voor het opdienen.

LIMOENDRESSING

Meng de mayonaise met de room en het limoensap.

VERSIERING

Kook de kwarteleitjes, snijd de rode uiringen en zet de versiering klaar.
Dresseer de tartaar in een ring op een houten plank, leg de versiering erlangs of schep die in kleine potjes op de plank bij de tartaar. Geef er een potje limoendressing apart bij.

Lees méér van WPG