Eerlijk is eerlijk: de titel van dit artikel hebben we niet zelf verzonnen. Zo werd Het monster van Essex namelijk geïntroduceerd in De Morgen. En De Morgen is niet alleen in zijn enthousiasme voor het tweede boek van Sarah Perry. Ook elders ter wereld mag ze rekenen op niets dan lof.

Het monster van Essex speelt zich af in Londen, 1893: de jonge weduwe Cora Seaborne begint een nieuw leven. Met haar autistische puberzoon Francis en diens gouvernante neemt ze haar intrek in het stadje Colchester, waar een mytisch zeemonster het nabijgelegen Aldwinter zou terroriseren. Tijdens Cora’s enerverende ontdekkingstochten door de ruige natuur van Essex, ontmoet ze de stugge dorpsdominee William Ransome, die aanvankelijk niets moet hebben van de onconventionele dame uit de Londense society met haar bizarre voorliefde voor monsters en fossielen, maar de onontkombare aantrekking en afstoting dreigen hun beider leven te ontwrichten.

Het tweede boek van Sarah Perry was een fenomenale bestseller in Engeland en Boek van het Jaar bij de British Book Awards 2017, Waterstones Boek van het Jaar 2016, en het werd genomineerd voor acht andere prijzen, waaronder de Costa Novel Award 2017 en de Baileys Women’s Prize for Fiction 2017. Met recht een van de succesvolste historische romans van de voorbije jaren. Een greep uit de mooie woorden die Het monster van Essex mocht ontvangen:

‘Perry’s talenten zijn talrijk: ze doet geweldige dingen met haar alwetende verteller, ze heeft een vurig kloppend hart voor natuur in Essex en schrijft met bezieling over het water, de mist, de strandjutters. Het verhaal heeft vaart, maar tegelijk neemt Perry de tijd om te vertellen.’ – Kathy Mathys (De Standaard)

‘Sarah Perry is een meester in het weergeven van de ambigue sfeer die over het Blackwater – estuarium hangt, daar waar land, rivier en zee elkaar raken en het altijd een beetje naar verrotting en vergankelijkheid ruikt. Het is een wereld die twijfelt tussen licht en donker en tussen aantrekking en afstoting, zo blijkt. Ook in de liefde.’ – Marnix Verplancke (De Morgen)

‘Met haar historische fictie bereikt Perry het vrijwel onmogelijke: een roman met daarin een wereld die geheel overeenkomt met de tijd waarin het verhaal zich afspeelt, maar haar personages zijn even modern als in overeenstemming met hun eigen tijd. Voor een tweede roman is het een schitterende prestatie, waarvoor ze veel nominaties voor prijzen mag verwachten.’ The Independent

Ben je ook zo benieuwd naar de gotische sferen van Het monster van Essex? De Nederlandse vertaling ligt nu in de boekhandel. Hier kan je alvast een fragment lezen.

Lees méér van WPG