Wij staken de kookbijbel Koken voor elke dag in een nieuw kleedje, want de culinaire wereld staat niet stil. Klassiekers als tomatensoep, witlof met ham en kaassaus, stoofvlees met bier, konijn met pruimen, koninginnenhapjes, coq au vin, mosselen met witte wijn, pannenkoeken, appelcake, chocomousse… zullen de tand des tijds wel doorstaan. Maar hoe bereid je ze ook alweer? En hoe lang moet gebraad garen? Hoe pocheer je vis? Hoe maak je een goede bouillon of visfumet? Koken voor elke dag biedt duidelijke antwoorden én vooral: meer dan 2000 lekkere recepten.

Wij helpen je hier graag op weg met alvast drie smakelijke gerechten: een soep, een hoofdgerecht en een dessert. Elke vrijdag publiceren we er één op onze site. Op vrijdag 3 februari schonken we je het recept voor juliennesoep met zelfgemaakte bouillon, op vrijdag 10 februari bakten we vegetarische burgers met zwarte bonen en maïs. Vandaag: pecannotentaart. Want authentiek bakken doe je met Koken voor elke dag.

Recept zanddeeg in een handomdraai

125 g vetstof • 65 g griessuiker • 1 ei • 250 g bloem

Roer de vetstof samen met de suiker.
Voeg het ei toe en werk er de bloem onder.
Wikkel het deeg in folie en laat minstens 2 uur rusten in de koelkast.

Pecannotentaart

Maak zanddeeg volgens het basisrecept.
Vulling: 125 g pecannoten • 4 eetlepels dadelpasta • 65 g bruine suiker • 60 g rietsuiker • 2 eiwitten • mespunt kaneel
Dadelpasta: 75 g ontpitte (Medjool)dadels • 1 dl water
Afwerking: 200 g pecannoten

pecannotentaart-shutterstock_51620266

Week de dadels enkele uren (of een nachtje) in wat water.
Pureer ze met een vierde van het weekvocht in een blender of keukenmachine tot een zachte, smeuïge stroop.
Voeg indien nodig meer water toe.
Bereid een zanddeeg volgens de basisbereiding.
Rol het deeg uit, leg het in een ingevette taartvorm van 26 cm doorsnee en prik in het deeg.
Maal 125 g pecannoten tot poeder.
Meng met 3 eetlepels dadelpasta, de bruine suiker, de rietsuiker en het eiwit.
Roer goed door elkaar.
Kruid met een mespuntje kaneel.
Wrijf het deeg in met wat dadelpasta.
Schep de vulling erin en versier met de pecannoten.
Leg de noten mooi cirkelvormig naast elkaar.
Trek met de achterkant van een vork streepjes in de deegrand.
Bak 35 minuten in de voorverwarmde oven van 185 °C.

TIP
De rest van de dadelpasta kun je ongeveer 10 dagen in de koelkast in een gesloten pot bewaren. Dadelpasta is ook kant-en-klaar te koop.

(Op vrijdag 3 februari brachten we je het recept voor juliennesoep met zelfgemaakte bouillon, op vrijdag 10 februari bakten we vegetarische burgers met zwarte bonen en maïs.)

Lees méér van WPG