Hoe houdt de mens greep op zijn leefwereld in tijden waarin hij op quasi kinderlijke wijze afhankelijk is geworden van technologie? Deze vraag is de drijfveer van Klontgeschreven door Maxim Februari. Deze woensdag (18 oktober) gaan journaliste Cathérine Ongenae en filosoof en bioloog Ruben Mersch in gesprek met Februari. Vanuit hun achtergrond en vakgebied behandelen ze de leidende thema’s die in Klont aan bod komen.

‘Het is een vreemde paradox: de voortdurende dataficering van wie we zijn en wat we doen resulteert in een abstract wereldbeeld dat ons dan weer zegt hoe we moeten leven' - Maxim Februari in De Morgen

Maxim Februari onderzoekt deze filosofische kwestie bij monde van zijn twee protagonisten Boda Klein en Alexei Krups in zijn nieuwste roman Klont. Het hoofdpersonage Bodo Klein heeft zich op het ministerie van Veiligheid onmogelijk gemaakt en moet een paar weken in de luwte blijven. De antagonist Alexei Krups reist intussen rond met een bejubelde lezing over digitale technologie. Door het gebruik van data en kunstmatige intelligentie zullen de roman en de politiek teloorgaan, waarschuwt hij opgewekt. Halverwege zijn tournee merkt Krups tot zijn verbazing dat hij een groot expert is geworden op het gebied van alle denkbare technologieën.

deBuren ontvangt Maxim Februari voor een onconventioneel dubbelinterview naar aanleiding van de lancering van Klont in Vlaanderen. Voor de gelegenheid stellen niet één maar twee interviewers (Cathérine Ongenae en Ruben Mersch) de vragen. Ook jij kan op deze boekpresentatie gratis aanwezig zijn. Het enige wat je hoeft te doen, is hier reserveren.

Klont mocht overigens al rekenen op vier sterren in De Morgen!

Lees méér van WPG