Zomerse temperaturen vragen om heerlijk frisse gerechten. De komende weken stellen we je telkens een recept voor zodat je na 4 weken een zomers menu op tafel kan toveren. Inspiratie vonden we in La Cucina Verde, het Italiaans-vegetarische kookboek van Miki Duerinck en Kristin Leybaert. Vandaag: Lichte aardbeientaart met een muntsausje.

Wat heb je nodig? 

Voor het deeg:veggie_italiaans_4_0999

80 g rietsuiker
1 dl zonnebloemolie
1 dl sojamelk
1 koffielepel appelazijn
100 g bloem
1/2 koffielepel natriumbicarbonaat
1/2 koffielepel zout
1 eetlepel maizena

Voor de mousse:

400 g aardbeien
100 g suiker
1/2 brikje sojaroom (1,25 dl)
1/2 brikje opklopbare sojaroom (1,25 dl)
1,5 koffielepel agaragar

Voor de aardbeien-muntsaus:

250 g aardbeien
wat muntblaadjes
3 eetlepels citroensap
50 g suiker

Hoe maak je het? 

Deeg

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Neem 2 mengkommen.
  • Vermeng in de eerste kom de suiker, de olie, de sojamelk en de appelazijn.
  • Vermeng in de tweede kom de bloem, het natriumbicarbonaat, het zout en de maizena.
  • Zeef het bloemmengsel en vermeng het met de inhoud van de eerste kom.
  • Verdeel het beslag over een ingevette taartvorm en bak het deeg 15 minuten in de oven.

Mousse

  • Breng de aardbeien, de suiker en de sojaroom samen aan de kook.
  • Mix de aardbeienroom.
  • Voeg de agaragar toe en laat de room 2 minuten doorkoken.
  • Zet de kookpot met de bodem in koud water, zodat de aardbeien kunnen afkoelen tot lauw. Blijf regelmatig roeren en let erop dat het mengsel niet afkoelt tot kamertemperatuur, want dan gaat het
    stollen.
  • Klop de opklopbare sojaroom stevig op en spatel de aardbeienroom er beetje bij beetje door.
  • Verdeel het mengsel over het deeg.
  • Laat de taart 1 uur opstijven.

Saus en afwerking

  • Halveer de aardbeien. Hak de munt.
  • Verwarm de aardbeien met de suiker en het citroensap tot de suiker gesmolten is. Roer de munt erdoor.
  • Laat de aardbeien afkoelen.
  • Serveer de opgesteven taart met de aardbeiensaus erbovenop.

Zo ziet jouw zomermenu er uit:
22 juni – Cannelloni van geroosterde paprika met amandelvulling
29 juni – Zomerminestrone
6 juli – Groene couscoussalade met avocado en basilicum
13 juli – Lichte aardbeientaart met een muntsausje

Lees méér van WPG